Cercetători şi inventatori din Republica Moldova / alcăt. Ana Zavalistâi, Adela Mihai. - Ch.: AGEPI, 2002. - 161 p.
ISBN 9975-911-24-2
Este o încercare a colaboratorilor AGEPI de a evidenţia o seamă de nume cunoscute, sau mai puţin cunoscute, de cercetători şi inventatori din Republica Moldova care, prin capacitatea lor de a făuri opera de creaţie numită Invenţia, au adus în raza cunoaşterii universale valori noi, necunoscute până acum, adăugând astfel partea lor de contribuţie la progresul general uman.
Scopul urmărit de AGEPI prin editarea acestei cărţi constă, în primul rând, în dorinţa de a aduce un omagiu binemeritat personalităţilor de excepţie, apoi de a arăta întregii lumi, dar mai ales tinerilor de la noi care cunosc mai degrabă realizările ţărilor străine, decât pe ele noastre, considerând că vor avea un viitor asigurat doar pe meleaguri străine şi căzând adesea pradă iluziilor deşarte, că recunoaşterea corespunzătoare a meritelor tale este mult mai plăcută la tine acasă. (2002)
Cercetători şi inventatori din Republica Moldova / alcăt. Ana Zavalistâi, Adela Mihai. - Ch.: AGEPI, 2003. - 164 p.
ISBN 9975-911-29-3
Ediţia de faţă, relevă încă o dată sarcina care-i revine AGEPI de a promova proprietatea intelectuală pe plan intern şi internaţional, de a pune efectiv în circuitul naţional realizările sistemului de protecţie a proprietăţii industriale şi avantajele acordate de drepturile de proprietate intelectuală, care oferă stimulente creatorilor şi asigură utilizatorilor accesul la rezultatele creativităţii pe o bază achitabilă.
Cercetători şi inventatori din Republica Moldova (prezentarea succintă)
Agenţia de Stat pentru Protecţia Proprităţii Industriale a Republicii Moldova (AGEPI); alcăt.: Alina Fodea, Ecaterina Marandici.
Consiliul ed.: Nicolae Taran (preş.), ...-Ch.: AGEPI, 2004.
Partea 3-a.-2004.-160 p.
ISBN 9975-911-43-9
Scopul urmărit de noi prin editarea acestei minienciclopedii constă, în primul rând, în dorinţa de a aduce un omagiu inventatorilor şi cercetătorilor, care prin efortul intelectual cotidian îşi aduc contribuţia la soluţionarea celor mai variate probleme ştiinţifico-tehnice, apoi de a promova proprietatea intelectuală şi de a pune efectiv în circuitul economic realizările sistemului naţional de protecţie a proprietăţii industriale.
Volumul de faţă, al treilea la număr, conţine 80 de succinte biografii-portrete atât ale unor personalităţi consacrate, cât şi ale unor tineri specialişti cu rezultate inovative notorii. Astfel, mai mult de jumătate din cercetătorii şi inventatorii, numele cărora se regăsesc în paginile acestei cărţi, deţin titluri ştiinţifice de doctor sau doctor habilitat, iar circa o treime din ei au vârsta cuprinsă între 28 şi 50 de ani.
Informaţiile prezentate în lucrare au fost puse la dispoziţia noastră de către ei însăţi şi ne bucură faptul că printre realizările lor de ultimă oră se înscriu soluţii ştiinţifico-tehnice de importanţă statală ce ţin de optoelectronică, chimia ecologică, construcţia de maşini/utilaje, biotehnologie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu