În sistemul ştiinţific al Republicii Moldova Academia de Ştiinţe ocupă un loc deosebit, ea reprezentând astăzi cel mai înalt for de ştiinţă şi cultură al republicii atât prin numărul de cercetători şi nivelul investigaţiilor efectuate, cât şi prin amploarea cercetărilor şi caracterul complex de abordare a problemelor.
Actualmente Academia de Ştiinţe întruneşte 47 de membri titulari, 60 de membri corespondenţi şi 38 de membre de onoare.
Reprezentativitatea înaltă a sectoarelor universitar şi ramural asigura menţinerea unei interacţiuni profunde între cercetarea fundamenrală, instruirea universitară, cercetarea aplicativă şi dezvoltarea tehnologică, între Academie, universităţi şi institutele departamentale.
În activitatea sa Academia d Ştiinţe se bazează pe legea privind politica de stat în sfera cercetare-dezvoltare(1999), Legea cu privire la Academia de ştiinţe a Moldovei (2000), Statutul Academiei, precum şi pe alte acte normative.
Procesul de constituire a Academiei de Științe a Moldovei a fost inițiat în anul 1946, când este formată Baza Moldovenească de Cercetări Științifice a Academiei de Științe a U.R.S.S., transformată în anul 1946, cînd este formată în anul 1949 în Filiala Moldovenească a Academiei de științe a U.R.S.S. Actul de fondare a Academiei de Științe a Moldovei a avut loc la 2 august 1961.
În cadrul Academiei de Știinţe a Moldovei funcţionează 4 secţii de Ştiinţe: Matematice, Fizice şi Tehnice; Biologice, Chimice şi Agricole; Socioumane şi Economice; Medicale, care includ institutele şi centrele ştiinţifice ala Academiei, ce efectuează cercetări ştiinţifice fundamentale şi aplicative, desfăşoară activităţi de dezvoltare tehnologică, pregatesc cadre ştiinţifice de înaltă calificare.
În cadrul Academiei de Ştiinţe funcţionează, de asemenea, Baza experimentală de producţie, Întreprinderea Editorial - Poligrafică "Ştiinţa", Tipografia, Biblioteca Ştiinţifică Centrală, Centrul Resurse Genetice Vegetale, Colecţia Naţională de Microorganisme, Muzeul de Arheologie şi Etnografie.
Cercetările fundamentale şi aplicative la A.Ş.M. se efectuează în următoarele domenii ale ştiinţei: matematica şi informatica; fizica teoretică; fizica corpului solid; micro- şi optoelectronica, procese de transfer în câmpuri magnetice; procese geologice şi geofizice; procese fizice şi tehnice în energetică; chimia compuşilor coordinativi, chimia biorganică; chimia teoretică; fiziologia şi biochimia; microbiologia; ecologia; protecţia, renovarea şi utilizarea raţională a florei şi faunei; fiziologia stresului; genetica; medicina; istoria; lingvistica şi literatura; filosofia; etnografia; arta; economia ş.a.
Academia de Ştiinţe a Moldovei contribuie la dezvoltarea relaţiilor internaţionale, se integrează cu succes în comunitatea ştiinţifică mondială. Savanţii de la Academie efectuează cercetări ştiinţifice în comun cu colegii din alte ţări.
Se extinde colaborarea cu astfel de organizaţii internaţionale de prestigiu ca INTAS, UNESCO, AIEA, Consiliul Ştiinţific NATO, ALLEA. A.Ş. a Moldovei este membră a Asociaţiei Internaţionale a Academiilor de Ştiinţe (IAAS) şi a Consiliului Internaţional al Asociaţiilor Ştiinţifice (ICSU).
Acorduri de colaborare ştiinţifică au fost încheiate cu Academia Română, Academiile de Ştiinţe ale Ungariei, Poloniei, Rusiei, Bielarus, Ucrainei, şi cu societatea Regală din Marea Britanie.
Institutele de cercetări ştiinţifice ale Academiei întreţin relaţii de colaborare cu multe organizaţii ştiinţifice, universităţi şi firme industriale din România, Polonia, Ungaria, Germania, Italia, Franţa, Belgia, Austria, Rusia, Ucraina, Japonia, SUA, Israel, Turcia şi din alte ţări.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu